YAPBOZLAR VE SONSUZ FAYDALARI

Malzemeler:

  • Yaşa uygun parça sayısına sahip yapboz 
  • Masa veya sehpa

Yaş:

  • +18 Ay 

Kazanım:

  • El-göz Koordinasyonu
  • Dikkat
  • Parça-Bütün İlişkisini Kavrama
  • Küçük Kas Gelişimi
  • Özgüven
  • Sosyal uyum
  • Analiz-sentez
  • Sınıflama- sıralama
  • Problem Çözme

  yapboz yapboz

          Özellikle yapbozlar, çocukların zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimi için oldukça önemli bir aktivitedir.

    Yapboz; yapılma aşamasında karışık, anlamsız ve birbirinden bağımsız gibi duran parçaların bir araya getirilip, bütünlük oluşturması şeklinde tanımlanabilir. Bu bütünlüğü oluşturma işlemi zihinsel beceri gerektiren bir durumdur. Yapboz bu yönüyle çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunarak parça-bütün ilişkisinin oluşumunu sağlar. Ayrıca dikkat ve algı gelişimi, şekil-zemin algısı, tüme varım-tümden gelim, muhakeme-mukayese, sınıflama-sıralama, analiz-sentez, problem çözme, alternatifleri deneme, çözüm üretme, benzerlik-farklılık, el göz koordinasyonu, hareket zaman etüdü, analitik düşünme, akıl yürütme, bütünleştirme-eşleştirme-ardışıklık becerilerinin gelişmesi açısından da artı kazançları vardır.

   Yapbozu yapabilmek için çocuğun küçük kaslarını çalıştırması gerekir. Tekrarlanan egzersizler, kasları kuvvetli hale getirir ve o davranışın pekişmesine yardımcı olur ve fiziksel gelişimini destekler.

   Yapbozu tamamlamak ise çocuk için büyük bir zafer anlamına gelir ve bu başarı onun öz güveni için önemli bir katkıdır. Yapbozun bu yönüyle çocuğun duygusal gelişimine katkısı da söz konusudur.

   Yapbozlar ayrıca merak-keşif, üretgenlik, sabır, bağımsız iş yapabilme, sosyalleşme, hedefe odaklanma gibi becerileri kuvvetlendirdiği için sosyal gelişim içinde bir hazine niteliğindedir.

   Çocuklar 12-18 ay arası üç-dört parçalık yapbozla oynayabilirler. Yaş ilerledikçe yapbozun parçaları da artırılarak etkinliğe devam edilir. Fakat dikkat edilmesi gereken konu, bu yaştaki çocukların dikkat sürelerinin kısa olması ve uzun dakikalar bu oyunu oynayamamalarıdır. Bu sebeple iki-üç yaşına doğru çocuklar, ebeveynleri ile bu oyunu daha uzun süre oynayabilirler. Bu yaştaki çocuklar yapıp bozmayı çok sevdikleri için bu oyundan çok keyif alırlar.

    Sizlerde çocuklarınızla hem eğlenceli vakit geçirebilir hem de onun gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Kim bilir belki de yetişkin olduğunda en zevk aldığı hobilerinden biri de puzzle olur:)

label, , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir