SUZUKİ METODU

          Japon  Dr Schinichi Suzuki   tarafından Anadil yaklaşımı kullanılarak geliştirilen Suzuki metodu, Keman, Piyano, Çello, Yan Flüt gibi enstrümanlar için kullanılmaktadır. Temelde Keman metodu olarak ortaya çıkan Suzuki öğretim metodu daha sonra diğer enstrümanlar için de geliştirilmiştir.

        Tüm anne-babalar çocuğun anadilini öğrenmesi için ona yardımcı olur.  Zamanla Anadillerini ustaca kullanan bu çocuklar, yeteneklerini, ailelerinin güven ve sonsuz sevgisi  ile beslemesi  ve teşvik etmesine borçludur. Suzuki’ ye göre  onlar için bu kazanılmış bir bilgi değildir ve  tüm insanların yeteneği doğuştan değildir. Yani yetenek geliştirilebilen ve sonradan kazanılabilen bir olgudur.

       İnsanın en  gelişmiş yeteneklerinden biri başarıyla anadilini öğrenmektir ki bu anlamda sezgi çok önemli bir unsurdur. Bir anne ilk günden itibaren çocuğuna nazik konuşur. Onun konuştuğu kelimelere, birlikte gülümsemesi ve sıcaklığı çocuğun dil yeteneğini geliştirir.

       Bir çocuğa sevgi ve sıcaklık ile konuşmayı öğretebilirsiniz. Suzuki metodu da tamamı ile bu felsefeden yola çıkarak her çocuğun ana dil mantığı ile müzik öğrenebileceğini savunur.

suz

       Çocuklar akıcı konuşamadıkları zaman ebeveynler çocuklarına  kızmaz tam tersi şevkatli bir şekilde doğru kelimeleri defalarca tekrar ederler. Bu demek oluyor ki insan yeteneği pratik ve egzersiz yoluyla gelişir.

       Tekrarlama ve prova her gün yeteneği bir sonraki seviyeye taşımak için çocuğu hazırlar. Tekrarlama sayesinde bir çocuk yavaş yavaş kendi anadilinde  uzman biri haline gelir.

        Bu nedenle anadil yaklaşımı diğer çalışmalarda kullanılabilir. Müzik sadece yetenek eğitimi kullanımından yarar sağlayacak birçok alandan biridir.

        Suzuki Metodu tüm çocukların yeteneğe sahip olduğunu ve bu yeteneğin besleyici bir ortam yoluyla geliştirilebilir olduğu ilkesine dayanmaktadır. Tüm çocuklar göreli kolaylıkla kendi dilini konuşmayı öğrenebilir  ve aynı doğal öğrenme sürecinin diğer becerilerin öğretiminde uygulanması halinde, diğer becerilerde de bu başarı elde edilebilir.

Suzuki yaklaşımın önemli unsurları arasında şunlar yer alır:

-Erken başlangıç: 3-4 yaş arası birçok ülkede normal olarak uygulanan bu yöntem tekrarlama ilkesine dayanır.

-Müzik dinlemenin önemi: Çocuklara sürekli olarak çalacakları müzikler dinlettirilerek onları ezberlemeleri ve enstrümanlarında uygulamaları hedef alınır.

-Okumayı öğrenmeden önce oynamak için öğrenme: Çocuklarda müziği bir oyunmuş gibi öğretme asıl amaçtır. Bu şekilde bir eğitim biçimi onların doğal olarak öğrenmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.

-Ebeveynin katılımı: Ailelerin çocuklarına tıpkı anadil eğitiminde olduğu gibi müzik eğitiminde de yanlış yaptıklarında doğruyu göstermeleri ve çocuğu, doğruyu bulmaya yönlendirmeleri temel alınır.

suz3

-Besleyici ve olumlu bir öğrenme ortamı: Çocuğun etrafında olumlu bir öğrenme ortamı onu daha iyiye yönlendirecektir.

-Dengeli ve doğal bir şekilde iyi bir ses üretmenin önemi: Dünya çapında Suzuki öğrenciler tarafından kullanılan Çekirdek repertuarı ile başlanarak geliştirilir.

-Diğer çocuklarla sosyal etkileşim: Tüm dünyadan Suzuki öğrencileri müzik diliyle iletişim kurabilir.

     Öğretim yaptığı yaklaşım artık dünyanın birçok yerinde yayılmıştır ve her yerde giderek daha başarılı olduğunu kanıtlamaktadır. Suzuki Okulu olarak 10 kitaplık kolaydan zora doğru ilerleyen bu öğretim yöntemi, Suzuki Okulu öğretmenleri tarafından ve tüm çevre tarafından öğretilen bir yöntemdir.

     Suzuki eğitimli öğrencilerden önemli bir kısmı gerçekten çok beğenilen profesyonel müzisyenler haline gelmiş ve günümüzde önemli virtüözler konumundadır..

Kaynak:www.bilgiustam.com

Kaydet

label, , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir