MÜZİK ALETLERİ İLE TANIŞMA

Malzemeler:

  • Herhangi Bir Müzik Aleti (Enstrüman)

Yaş:

  • + 3 Yaş

Kazanımlar:

  • Müziğe İlginin Gelişmesi
  • Dokunsal Duyunun Gelişmesi
  • İşitsel Duyunun Gelişmesi
  • Kavram Öğrenimi

      Müzik, zihinsel gelişime adeta havai fişek etkisi yapan muazzam bir araçtır. Çocukları daha doğumdan önce müzikle tanıştırmak, onların melodi ve seslere hassasiyetini kuvvetlendirir. Sadece müzik dinlemek değil , aynı zamanda müzik yapmak ise beyin için çok daha etkilidir. 

      Müzik eğitiminin en olumlu izleri çocukların gelişim süreçlerinde görülür. Kişisel, sosyal ve psikolojik olumlu etkileri başta olmak üzere müzik sanatı, bir öğrenme disiplini olarak; çocukların her alanda kontrollü ve donanımlı olmalarını sağlar. Sanatsal olarak; iyi birer dinleyici, yorumcu ve araştırmacı olmalarını sağlar. Sanat eğitimi ayrıca, çocukların toplumda fark edilmelerini çabuklaştıran işleve sahip olduğundan; özgüveni güçlendirmesi bakımından da önemli rol oynar.

     Enstrüman eğitimi, erken çocukluk döneminde genel olarak 4-5 yaşlarında başlamakta olup, bu durum fiziksel ve duygusal hazır oluş ile de birebir ilintilidir. Ancak daha erken yaşlarda da çocuklara enstrümanlar tanıtılabilir ve fiziksel temas kurdurularak bir bağ oluşturması sağlanabilir. Çocuklarınızı erken yaşlarda müzik aletleri ile tanıştırdığınızda onların müziğe olan ilgisini artıracak aynı zamanda da yeni bir deneyim yaşamlarına fırsat vermiş olacaksınız.

      Çocukların müzik aletleri ile tanıştırılması konusunda dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay da bir röportajında şunları söylemiştir; “Her çocuğu mutlaka bir müzik aleti ile tanıştırmanın faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Bu şekilde çocuğun yatkın olduğu müzik aletinin bulunması gerekiyor. Sıkmadan zevkli şekilde çalışmasını sağlamalı ve her yaptığı ilerleme takdir görmeli. İleride daha güzel yerlere geldiğinde çalışmalarının faydasını göreceğine inandırılmalı ki bu gerçekten zahmetli bir emekleme dönemi atlatılana kadar ihtiyaç duyulan bir inanç olarak kabul edilmeli. Antrenman yapmadan maça çıkılamayacağı gibi teknik beceri olmadan müzik yapılamaz piyanoda da. Türkiye’den birçok Fazıl Say, Gülsin Onay ve adını sayamadığımız birçok ünlü sanatçımız gibi çok yetenekli çocuklarımız olduğuna inanıyorum. Yeter ki çocuklarımıza çok küçük yaşlarda müzikle tanışma fırsatı verilsin.”

     Haydi her evden melodiler yükselsin:)

label, , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir