-
Müzik
Yaş:
-
Doğum Öncesinden İtibaren
Kazanım:
-
Zihinsel Gelişim
-
Duygusal Gelişim
-
Matematiksel Becerilerde Artış
-
Sakinlik
-
Denge
Müziğin insan ruhuna verdiği dinginlik etkisini bilmeyenimiz yoktur. Ancak müziğin faydalarını sadece dinginlikle sınırlamak müziğe çok büyük bir haksızlık olacaktır. Günümüzden yüzyıllar öncesine varan müzik tarihine bakıldığında; müziğin tedavi edici işlevinden tutun da eğitimde kullanılışına, satış stratejisi olarak etkisinden zeka gelişimine katkısına kadar pek çok alanda kullanıldığına şahit oluyoruz. Müzik sadece bebekler için değil aynı zamanda çocuk ve yetişkinler için de oldukça önemli işlevlere sahiptir.Yapılan araştırmalar dikkat ve konsantrasyonun artmasında düzenli müzik dinlemenin faydalı olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca sınav kaygısının azalmasında ney sesi dinlemenin çok etkili bir yöntem olduğu da yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Günümüzde bir de müzik eczacılığı kavramı oluştuğuna göre müzik hiç de öyle hafife alınacak bir unsur değildir. İnsanlar artık tedavi olma ya da stresten uzaklaşmanın yolunun müzikten geçtiğini düşünmektedirler.Biz bu yazımızda sakinleştirici etkisinden bahsetmek istiyoruz.
Çocuklarıma henüz hamileyken bile şarkı söylerdim. Üstelik bu kadar kötü bir sesim olmasına rağmen. Çünkü onlar için sesin değil, ben şarkı söylerken hissettikleri titreşimin önemli olduğunun bilincindeydim. Doğduktan sonra da bu rutin değişmedi. Özellikle uyuturken yanlarına uzanıp onlara şarkı ve ninni söylemeye devam ettim. Ninniler benim için özel bir yere sahiptir. Atalarımızın bilgeliğiyle oluşturulmuş olan ninni kavramı bugün de tüm etkisiyle karşımızdadır.
Bebekler müzikle sakinleşirler. Ruhsal bir dinginliğe ulaşırlar. Özellikle uyuma sırasında mırıldanan hafif melodiler onların uykuya geçmesini kolaylaştırır. Tabi uykuya geçişte tek etken müzik değildir. Sizin ruhsal olarak sakin ve huzurlu olmanız, bebeğinizin fiziki bir ihtiyacı ya da rahatsızlığının olmaması ve yatağın yeterli konforda olması da uykuda önemli faktörlerdir.
Ancak müzik sadece uyku sırasında sakinleştirmez. Ya da sadece hafif müzik sakinleştirir diye bir kural yoktur. Hepimizin başına gelmiştir. Bebeğimiz hiçbir neden yokken huysuzlanır, ağlar… Ne yapsanız sakinleştirmeyi başaramazsınız. İşte o sırada ona sevdiği şarkılardan birini söylediğinizde dikkatinin dağıldığını ve sakinleştiğini fark edeceksiniz. Tabi bu teknik yüzde yüz işe yarayacak diye bir kural yoktur. Fiziksel ağrılar var olduğunda ya da acıktığında bu teknik işe yaramayabilir. Ama siz yine de deneyin. Müziğin Osmanlı döneminde ağrı tedavisinde de kullanıldığını unutmayın.
Videoda yer alan görüntüde Kerem Hakan hiç bir ihtiyacının olmamasına rağmen huzursuzdu ve ağlıyordu. En sevdiği şarkıyı söylediğimde sakinleşti ve neşesi yerine geldi. Yani müzik etkisini bir kez daha kanıtladı. Size de bebeğinizle birlikte huzurlu ve müzikli günler diliyorum:)