İLK OYUN: CEE

    Bebeklerin ilk oyunudur CEE yapma. Biraz büyüdüklerinde bile zevk almaya devam ederler. Peki bu oyundan niye zevk aldıklarını hiç düşündünüz mü? Uzun süredir yaptığım araştırmada edindiğim gözlem sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.

    Gerek bir eşya ile gerekse elleri ile yüzlerini kapatıp sonra açma yolu ile yapılan bebeklerin ilk oyunudur Cee oyunu. İlk doğumundan itibaren yetişkinlerin bebekleri güldürmek amacı ile yaptığı bu oyunu, biraz büyüdüklerinde miniklerimiz gerçekleştirir. O mimi minnacık parmaklarıyla yarı açık yarı kapalı şekilde gözlerini sıkı sıkıya kapatırlar ve sonra büyük bir coşkuyla açarlar. 

    Bu oyunun oynanmasında yetişkinden öğrendiğini yansıtma dışında iki işlev daha vardır. Bunlardan birincisi bu oyun onların kendi varlığını, bir birey olduklarını fark etmelerinden aldıkları hazzı ve kendi bedenini kontrol edebilmenin verdiği özgüveni yansıtır.Yani psikolojik boyutludur. İlk yetişkin deneyimlerinde eller kapandığında kişinin yok olduğunu düşünen bebek; eller açıldığında ve yetişkinin geri geldiğini düşündüğünde çok mutlu olur. Nesne devamlılığının kazanıldığı sonraki aylarda ise bu kez kendi varlığının devam ettiğini ispatlarcasına ellerini kapatır ve sonra açarak ” Bak ben buradayım, sana şaka yaptım, gitmedim” demeye çalışır. Hem nesne devamlılığının pekiştirilmesi adına yaptığı bu hareket, kendi varlığının da devam ettiğini ve kendisinin var olduğunu göstermenin de en güzel yoludur. 

     İkinci neden ise; Bir yetişkin yaptığında kendilerinin aldıkları zevki bizim de aldığımızı düşünürler ve bizi mutlu etmek amacıyla bu oyunu gerçekleştirirler. Sizce bu da empatinin ilk basamağı değil midir? Sosyal gelişim adına çok önemli olan bu adımda, çocuk duygusal bir bağ kurmakta ve karşısındaki yetişkini mutlu etmeye çabalamaktadır. 

      Yani Cee oyununa baktığınızda; oyun basit bir tekrar hareketi olarak nitelendirilmemelidir. Çocuğun psikososyal gelişimi ve duygusal gelişimi adına çok önemli bileşenlere hizmet etmektedir. Bebeklerinize bol bol Cee yapın ve onlar yaptığında da mutluluğunuzu ifade edin.

label, , , , , , , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir