DOKULARI HİSSETME VE EŞLEŞTİRME ÇALIŞMASI

Malzemeler:

  • Farklı Dokularda Kumaşlar, Tüller, Materyaller
  • Karton
  • Makas
  • Sıcak Silikon
  • Göz Bandı
Yaş:
  • + 2 Yaş
Kazanımlar:
  • Duyuları Geliştirme (Dokunma Duyusunu Hassaslaştırma)
  • Eşleştirme Becerisi

       Dokunmak, hissetmek doğumla birlikte gelen en önemli özelliklerimizden biridir. Bebekler çevrelerini dokunarak (ve tabii tadına bakarak) keşfederler. Onlar için görmek yetmez, mutlaka ellemelidirler. Ancak biz ebeveynler, çoğu zaman bu ihtiyacın önüne geçmeye çalışırız. Kimi zaman dokunacağı nesnenin kirli olması, kimi zaman tehlikeli olması, kimi zamansa dokunacağı nesnenin bozulacağı ya da kırılacağı korkusu ile engelleme girişimlerinde bulunuruz. Oysaki onların, keşfetmek için en önemli ekipmanı elleridir. Biz bunu hep unuturuz.

      Bu etkinliğimizde, dokunma duyusunu hassaslaştırmayı ve duyuları geliştirmeyi hedefledik. Bunun için kartonu küçük parçalar halinde kestik ve üzerlerine farklı materyalleri ikişer ikişer yapıştırdık. Çocuğun önce gözü açık bir biçimde dokuları keşfetmesini sağladık. Sonra aynı işlemi gözü kapalı bir biçimde gerçekleştirdik. Son olarak da gözü kapalı bir biçimde aynı dokuları eşleştirmesini istedik.

      Etkinliğin ilk günlerinde yüksek bir başarı beklemeyin. Hatalar yapacaklardır. Çünkü eşleştirme için sadece gözlerini kullanan bu çocuklar, dokuları hissetme kabiliyetini bir kenara bırakmak zorunda kalmışlardı. Yavaş yavaş alışacaklar ve her denemede daha iyi sonuçlar verecekler.

    Bu etkinlikle, çocuklarınızın dokunma duyuları gelişecek ve dokulara karşı daha hassas bir algıları olacak. Yeni karşılaştıkları nesnelerin dokularına da dikkat etmeye başlayacaklar ve öğrenme daha etkin hale gelecek. Öğrenmede duyularını daha etkin kullanabilen çocuklar olacaklar. Sevgiler…

label, , , , , , ,

About the author

2008 Istanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans mezunudur. Yüksek lisansını 2012 yılında, Istanbul Kültür Üniversitesi Iletisim Sanatları alanında %100 burslu olarak tamamlamıştır. Şuan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde doktora eğitimine devam etmektedir. İFTİ 700 saat Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamlamıştır. Çocuk ve Ergenlerde Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Pozitif Psikoloji, Duygu Odaklı Kısa Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kriz Yas ve Travma Terapisi, Drama, Zeka Oyunları gibi bir çok eğitimi de almış bulunmaktadır. Çocuk ve zeka gelişimi üzerine çeşitli çalışmaları vardır. Evli ve iki çocuk annesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir